REANIMATIE (BLS) AED

Wat zou jij doen als iemand naast je een hartstilstand krijgt? Zou je weten hoe je moet reanimeren? Jaarlijks worden 300.000 mensen in Nederland getroffen door een hartstilstand. In de eerste 6 minuten zijn acties cruciaal en kan het verschil betekenen tussen leven en dood. Door het volgen van een reanimatiecursus vergroot je de kans op overleven.

Bij Luxbhv.nl bieden we reanimatiecursussen aan voor iedereen, omdat wij geloven dat iedereen kan leren reanimeren. Onze cursussen omvatten:

  • Het herkennen van een (dreigende) hartstilstand bij een bewusteloos slachtoffer.
  • Het correct uitvoeren van borstcompressies en beademingen.
  • Het gebruik van een AED.

Maar het is niet alleen belangrijk om te weten hoe je moet reanimeren. Het is ook belangrijk om te weten hoe je moet handelen in geval van een hartstilstand. Daarom richten onze cursussen zich ook op de keten van overleving, die bestaat uit de volgende stappen:

  1. Vroegtijdige herkenning van een (dreigende) hartstilstand en direct 1-1-2 (laten) waarschuwen om een hartstilstand te voorkomen dan wel snel te behandelen door professionele hulpverleners.
  2. Direct starten met reanimatie om zo tijd te winnen tot de overname van de behandeling door professionele hulpverleners.
  3. Vroegtijdig defibrilleren door gebruik van een AED om zo een bestaande hartritmestoornis op te heffen en het hart te 'herstarten'.
  4. Zo snel mogelijk na het ontstaan van de hartstilstand starten met specialistische reanimatie met het Advanced Life Support algoritme en de juiste zorg na het bereiken van terugkeer van de circulatie.

Wacht niet langer en word een held! Volg een reanimatiecursus bij Luxbhv.nl en red levens. Onze cursussen zijn praktijkgericht en worden gegeven door ervaren en gecertificeerde instructeurs. Samen zorgen we ervoor dat Nederland hartveiliger wordt.

 

 

Automatische Externe Defibrillator (AED)

AED betekent Automatische Externe Defibrillator, in de cursus leert u hoe u deze moet bedienen. Aan een circulatiestilstand ligt in 70 tot 80% van de gevallen een ernstig verstoord hartritme ten grondslag. Met behulp van een AED kan deze hartritmestoornis opgeheven worden wat zeker een levensreddende handeling kan zijn. De overlevingskans stijgt zelfs naar 50% tot 70%.

Omdat ambulances niet overal direct aanwezig kunnen zijn, worden sinds een aantal jaren AED’s geïnstalleerd op plaatsen waar veel publiek komt (bv. stations, sportverenigingen, winkelcentra). Ook worden deze apparaten gebruikt door eerstehulpverleners (bhv-er) in bedrijven, nadat zij in het gebruik ervan zijn getraind door gecertificeerde instructeurs. Voor het volgen van een AED cursus is het noodzakelijk om de cursus BLS (volwassenenreanimatie) gevolgd te hebben. De Nederlandse Hartstichting heeft zich ten doel gesteld dat zoveel mogelijk Nederlanders een AED kunnen bedienen.

Inhoud van onze reanimatiecursus met AED

Tijdens een reanimatiecursus en AED training leer je de volgende vaardigheden om iemand te helpen die een hartstilstand heeft gekregen:

  • Het controleren van het bewustzijn en de ademhaling van het slachtoffer
  • Het in de stabiele zijligging leggen van een bewusteloos slachtoffer
  • Het vrijmaken en vrijhouden van de luchtweg
  • Het geven van beademingen
  • Het toepassen van borstcompressies (hartmassage)
  • Het gebruik van een AED (Automatische Externe Defibrillator)
  • Verstikking protocol

Deze vaardigheden zijn essentieel om snel en effectief te handelen in geval van een hartstilstand. Het is belangrijk om deze vaardigheden regelmatig te oefenen om ze op peil te houden en in geval van nood snel te kunnen handelen.